Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk
 
 
Verslag van de reis naar Roemenië 3 t/m 9 mei 2014 Verslag van de reis naar Roemenië 3 t/m 9 mei 2014
Om 3 uur in de nacht vertrokken Bram Horsman en Bas de Koeijer met een volgeladen bestelbus vol met hulpgoederen richting Roemenië. Er was nauwelijks verkeer op de weg en mede daardoor verliep de reis bijzonder voorspoedig. We overnachtten weer in het bekende hotel in Törökbálint, een voorstad van Budapest, en kwamen om half 4 (Nederlandse tijd half 3) bij de pastorie in Coldau aan. We werden gastvrij ontvangen door Reka, de oudste dochter van ds. Attilla Lapohos. Die kwam snel daarna thuis en we kregen een rondleiding door de tuin, waar de eerste spullen voor de bouw van de oven opgeslagen zijn. De voor Coldau bestemde spullen, waaronder 8 computers met toebehoren, werden gelost. Na de maaltijd bespraken we hoe het er in de gemeenten van Coldau en Vita voorstaat.
De volgende morgen, 5 mei,  na het ontbijt vertrokken we via Cluj richting Chesau om het verpleegtehuis te bezoeken.  Opvallend dat de wegen nu zo goed te berijden waren. Bij het verpleeghuis werden we begroet door Jozef en Ilonka en door Hans Meijaard. Hans was met het vliegtuig naar Boekarest en vervolgens met een huurauto naar Cluj gereisd. Deze morgen was hij naar Chesau gekomen om gezamenlijk de gang van zaken in het tehuis te bekijken en bespreken. Zoals gemeld in het verslag van de reis van november, zat Jozef met het probleem dat de gasprijs schrikbarend omhoog is gegaan. Daarvoor zocht hij alternatieven en zijn verwarmingsproject is van start gegaan, met de aanschaf van een tractor. In november had Jozef nog de illusie een John Deere aan te schaffen, maar het is een 20 jaar oude Steyr geworden. De banden zijn versleten, maar moeten volgens Jozef toch nog 2 jaar mee! Met de tractor gaat hij achtergebleven landbouwafval verzamelen en persen. Dat afval moet daarna in een nog te bouwen verwarmingsketel gestookt worden en daarmee moet de CV van het tehuis verwarmd worden. Dat is een groot project, kosten zeker € 20.000,--, wat voor een kleine organisatie als de onze, niet te financieren valt. Wel is toegezegd dat we € 2.000,-- zullen bijdragen. We hadden een grote plaat met daarin 4 electrische kookplaten met onderkasten meegenomen. Die bleek bij het plaatsen in de keuken een beetje aan de grote kant. De keukenprinses kon er onmogelijk meer langs en dat vond ze niet zo fijn. Geen probleem volgens Jozef, want dan zagen we de plaat gewoon in 2 stukken en dan moet het passen. Met de grote hoeveelheid incontinentiemateriaal en medische spullen was hij weer heel blij. De kwaliteit overtreft nog steeds de Roemeense producten. Het tehuis wordt bewoond door 78 personen en voldoet nu op 8 kamers na, aan de EU-norm van maximaal 2 personen per kamer. Dat is mogelijk gemaakt door het openen van een dependance waar 20 bejaarden verblijven. We krijgen een rondleiding door het tehuis en de tuin en het ziet er allemaal goed verzorgd uit. We namen afscheid en reden gevolgd door Hans in zijn huurauto, terug naar Coldau.
Aan het ontbijt op 6 mei bespraken we met ds. Lapohos het broodbakproject. De opbrengst van de paasmarkt is daarvoor bestemd. Met zelfwerkzaamheid en trachten goedkoop materiaal in te kopen, zou dat van dat geld moeten lukken. De bedoeling is dat arme mensen brood kunnen kopen tegen lage prijzen. Met de opbrengst kunnen dan weer nieuwe ingrediënten worden gekocht, zodat het een doorlopend project wordt. Daarnaast heeft het ook een educatieve functie. Men leert weer zelf brood bakken, wat een beter product oplevert dan fabrieksbrood. We zullen door foto’s op de hoogte gehouden worden over het verloop van het project. Ds. Lapohos heeft nog vele andere plannen, maar dat bekijken we nadat het  broodproject gerealiseerd is. Hans vertrok richting Boekarest met een tussenstop in Szörce bij ds. Gaspard. Wij gingen met ds. Lapohos naar Vita. Ook op deze tocht viel op dat er geen slechte wegen meer zijn. In Vita losten we een aantal dozen bij het leegstaande guesthouse en bezochten de kerk en de klokkentoren. De klok wordt nu door een druk op de knop geluid, wat door ds. Lapohos werd gedemonstreerd. Daarna gingen we een paar dozen lossen bij het internaat. De kinderen zaten nog op school. Er waren maar 2 kleine jongens aanwezig. Bij de rondgang door het gebouw, wees ds. Lapohos op de slechte staat van de zolderverdieping. De steunbalken zijn rot, waardoor een gevaarlijke situatie is ontstaan. Aangezien er van de overheid niets te verwachten valt, is dit wellicht een volgend project. Stalen balken, zolder, plafonds, WC’s en douches schat de ds. met ongeveer € 5.000,-- te kunnen herstellen. Dat lijkt een laag bedrag voor zo’n ingrijpende renovatie. We gingen daarna naar onze contactpersonen in Vita, waar we hartelijk werden ontvangen. Na de maaltijd bezochten we het guesthouse om de eerder geloste spullen binnen te zetten. De verwachting is nog steeds dat er een eigen dominee zal komen, die dan zijn/haar intrek in het guesthouse zal nemen. Hoe dat moet met slechts 75 kerkleden? Marika zou graag meubels voor het guesthouse hebben, maar we leggen, via de ds. als tolk, uit dat wij geen opslagruimte hebben en dat het veel te veel gaat kosten om vanuit Nederland meubels naar Roemenië te transporteren. Dat het harmonium niet is meegekomen vonden ze wel jammer, want het is de bedoeling dat dat instrument in de kerk voor de begeleiding gaat zorgen. (Het orgel paste niet meer in de bus, dus wacht het op een volgende reis) Onze missie zat er op en we reden terug naar Coldau. Na terugkomst maakten we een rondrit en wandeling door de prachtige omgeving van Coldau. Terug naar de pastorie, een maaltijd en nog wat discussie met ds. Lapohos, doken we de slaapzak in.
Woensdagmorgen namen we afscheid van ds. Lapohos en de mevrouw die voor ons gekookt had en reden via een prachtige, heuvelachtige route richting Hongarije. Via een natuurpark reden we naar Budapest, waar we het hotel in Törökbálint weer opzochten.
Donderdag hebben we de hele dag in de stad Budapest rondgelopen en zijn vrijdagmorgen 9 mei tegen 6 uur in de morgen vertrokken voor het restant (1400 km) van de reis. Ook die terugreis verliep zonder noemenswaardige problemen en om half 9 ’s avonds waren we weer terug in Wolphaartsdijk.
Dank zij het gratis ter beschikking stellen van de bestelbus is het mogelijk zo’n reis te maken. Blijft toch nog een bedrag van € 762,-- voor rekening van onze groep aan kosten voor brandstof en vignetten. De kosten van hotel, eten en drinken worden door de chauffeurs zelf betaald, evenzo dat Hans zelf de kosten van vlieg- en autoreis betaalt. Dat is bij andere hulporganisaties wel eens anders!
Wilt u met eigen ogen zien, wat we hebben meegemaakt, dan verwijzen wij u naar onze facebookpagina: Roemenië groep Wolphaartsdijk. Daar staan een heleboel foto’s van deze reis op.
 
Een ander bericht
De bakkerij in Coldau is inmiddels gebouwd en de eerste broden zijn al gebakken. Ds. Lahopos heeft ons dat enthousiast laten weten. Minder was wel dat de kosten van de bouw beduidend hoger uit zijn gekomen, dan oorspronkelijk was begroot. De opbrengst van de Paasmarkt is hier volledig aan besteed. Het tekort zal de gemeente van Coldau  zelf bij moeten leggen. Wel hebben wij voor de opstart de eerste benodigde ingrediënten betaald. We zijn blij dat we daarmee dit project succesvol kunnen afronden en verwachten dat het, juist voor de armere gezinnen daar, een welkome aanvulling van hun dagelijkse levensbehoeften zal zijn. Ds. Lapohos heeft ons in zijn mails al meerdere keren uitgebreid bedankt voor onze hulp. Die dank geven wij bij deze graag door aan iedereen die aan dit project heeft bijgedragen.
Bas de Koeijer
terug
 
 
 

Inloggen


 
Kunst in de Nicolauskerk
Wilt u ook exposeren in de kerk, DOWNLOAD hier foto's van de ruimte.
 
 
Richtlijnen rondom het coronavirus

Beste gemeenteleden,
van de PKN mogen de kerkdiensten weer van start gaan met maximaal 60 personen.
U hoeft van te voren niet meer te reserveren.

  meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.