Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk
 
 
Aktiviteiten van de Roemeniëgroep in 2012 Aktiviteiten van de Roemeniëgroep in 2012

De Paasmarkt werd gehouden op 24 maart. Het was een prachtige middag en er waren volop aktiviteiten. Er konden kaarsen gemaakt worden, bloemstukjes, kaarten, honingproducten, en oliebollen werden verkocht. De sjoelbakken waren present, er was een fotopuzzeltocht en een minirommelmarkt. De auto kon worden gewassen. De kinderen werden vermaakt en konden terecht op het luchtkussen. Leuke kadootjes zaten in de melkpakken en het rad van avontuur draaide als vanouds. De inwendige mens werd niet vergeten en de koffie en thee met een wafel vond gretig aftrek. Dat alles resulteerde in een geweldige opbrengst: € 2.700,00!

Zondag 29 april werden we in kennis gesteld van het overlijden van Leo Meijer. In hem verloren we de drijvende kracht achter de Paasmarkt en de stavenaktie. Hij was door zijn nooit aflatende inzet, een voorbeeld voor ons allemaal. Ons medeleven ging uit naar zijn vrouw Nel, kinderen en kleinkinderen.

Zondag 15 juli was een bijzondere dag voor Wolphaartsdijk. We mochten die dag meer dan 50 kinderen met begeleiders vanuit Roemenië begroeten. Ze waren in Nederland op uitnodiging van Europa kinderhulp, als jubileumproject van die organisatie. Eén dag kwamen ze met de bus naar Wolphaartsdijk omdat we als groep al vele jaren contacten onderhouden met de plaats Vita. De kinderen kwamen deels uit Vita, deels uit de regio daaromheen. Het betreft Hongaars sprekende kinderen die in Vita naar school gaan, omdat daar de enige school in de regio staat, waar in het Hongaars les wordt gegeven. De begeleiders waren onderwijskrachten van de school en ds. Gaspar, onze contactpersoon ter plaatse. Na de ontvangst werd de kerkdienst in de Nicolauskerk bijgewoond. Ds. Gaspar nam een deel van de dienst voor haar rekening en bleek goed Nederlands te spreken. Ook zongen de Roemeense kinderen 2 liederen begeleid door gitaarspel. Aan het applaus was af te meten dat deze medewerking door de kerkdienstbezoekers werd gewaardeerd. Na de dienst was er koffie, thee en limonade in “de Brug”. Er werden beelden van het dagelijkse (school)leven in Vita getoond. Daarna was er een broodjesbuffet, waar de kinderen gretig aan deelnamen. Het middagprogramma bestond uit een circuit van oud-Hollandse spelen, waar de kinderen in groepjes verdeeld aan mee deden. Even moest een pauze worden ingelast vanwege een regenbui, maar verder bleef het gelukkig droog. De spelen die in de kerktuin opgesteld waren, konden dan ook gewoon worden afgewerkt. Na nog een drankje en de prijsuitreiking van de spelen, kregen alle kinderen een T-shirt met een afbeelding van de kerk en aan de achterkant de molen van Wolphaartsdijk er op. Ze poseerden daarmee op de trappen van de kerk, wat een mooie afsluiting van het bezoek aan Wolphaartsdijk was. De bus stond klaar en er werd afscheid genomen. Al met al een zeer geslaagde dag voor de kinderen en hun begeleiders, maar ook voor ons als Roemeniëgroep.

Er werd opnieuw een “wasmiddelenaktie” gehouden in “De Brug” op 28  en 29 september voor het transport in oktober.

Verslag van het transport: om 3 uur in de nacht van 12 oktober vertrokken Bram Horsman, Rein van Aartsen, Sjaak Kloet en Bas de Koeijer met 2 bestelbussen volgeladen met hulpgoederen richting Roemenië. Na een overnachting in de buurt van Budapest, kwamen we, na een voorspoedig verlopen reis, tegen de avond van zaterdag 13 oktober in Vita aan. De volgende morgen, zondag, werd de kerkdienst bezocht. Het  kerkje van Vita is prachtig opgeknapt. De vloer vernieuwd, muren wit geschilderd, banken geschilderd en versieringen aangebracht. Na de dienst werd namens de Roemeniëgroep een drankje met koeken aangeboden. Maandag zijn we naar Chessau gereden om de hulpgoederen voor het verpleeghuis af te leveren. Met waspoeders, gel en vloeibaar wasmiddel en het incontinentiemateriaal was men heel blij. Maar ook met de kleding, de levensmiddelen, de verstelbare stoelen, de rollators, de rolstoelen, de matrassen en de zittingen, enzovoorts, alles werd zeer gewaardeerd. We werden rondgeleid door het verpleeghuis. Het zag er goed uit en er wordt getracht alle bewoners (85) met 2 per kamer te huisvesten. Tijdens de rondleiding bleek dat de bedrijfswasmachine kapot is en niet meer gerepareerd kan worden. Dat leverde natuurlijk een groot probleem op. Als vervanging gebruikte men 3 gewone huishoudwasmachines, die om de haverklap kapot waren. We zijn daarna terug gehobbeld naar Vita over de erbarmelijk slechte wegen. We gingen daar naar het internaat, waar we ook spullen hebben afgeleverd, o.a. sinasappels en kleding, waaronder door gulle gevers gebreide truien. Er zaten 30 kinderen, waaronder 2 die op diezelfde dag voor het eerst in het internaat verbleven. Wij kregen koffie in een zijkamertje en toen we vertrokken was er van wat we hadden afgeleverd niets meer te zien. Alles had al een bestemming gekregen. Vervolgens bezochten we het kindertehuis, waar we ook allerlei spullen hebben afgeleverd. Als dank zongen de kinderen, 9 in getal, een paar liedjes en maakten een dansje voor ons. Ontroerend te zien hoe blij kinderen kunnen zijn met spullen die wij als vanzelfsprekend beschouwen. De volgende dag zijn we meegenomen op een soort excursie naar een ecologische boerderij. We zagen buffels, gekweekt voor de melk en diverse soorten varkens, gekweekt voor vleesconsumptie. Als de vertaling klopte, zou het spek van de varkens goed zijn voor cholesterolverlaging. De varkens zagen er anders uit dan de bij ons bekende varkens, want ze zijn zwaar behaard, sommigen zelfs met krulhaar. Woensdag hebben we de stad Cluj-Napoca bezocht en die dag stond al in het teken van de terugreis. We overnachtten in Chessau omdat het vandaar uit makkelijker rijden is (betere wegen). Het vertrek donderdagnacht was om 4 uur (Ned. tijd 3 uur!). Ook de terugreis verliep voorspoedig en we sliepen in het plaatsje Erlangen bij Neurenberg. De andere morgen om 6 uur vertrokken en dat laatste stuk ging ook prima met als gevolg dat we vrijdagmiddag om 1 uur al in Wolphaartsdijk terug waren.

Direct na terugkomst, op mandag 22 oktober, heeft de groep vergaderd en besloten een 2e hands bedrijfswasmachine met een capaciteit van ca. 20 kg. voor het bejaardentehuis te financieren. 3 leden van de groep bezochten een gespecialiseerd bedrijf in Hardenberg, waar 2 machines met een capaciteit van 10kg wasgoed werden gekocht. Waarom 2 machines? Omdat er vanuit de Europese Gemeenschap eisen gesteld gaan worden, dat een deel van de was aan voorschriften op het gebied van steriliteit moet voldoen. Dat is door te werken met 2 machines te realiseren. De machines werden bij Kees Magnus afgeleverd in afwachting van het transport naar Chessau. Dat verliep echter anders, omdat de leiding van het tehuis zo blij was met onze aktie, dat ze er direct zelf om wilden komen. In 1 rit zijn ze met 3 personen vanuit Roemenië naar Wolphaartsdijk gereden. Op maandagmorgen 12 november stonden ze op de Stadseweg voor de deur om de machines op te halen en dezelfde middag zijn ze al weer terug gereden. Dankbaar werd via een mailbericht gemeld dat de machines 15 november in gebruik zijn genomen.

Eind november werd de staven- en letteraktie gehouden. Er zijn 930 staven en 222 letters verkocht, met als netto resultaat een bedrag van € 2.539,--! Van de opbrengst werden kerstpakketten gekocht voor de allerarmsten in Vita

Na de kerkdienst van zondag 16 december kon men in “de Brug” kerststukjes kopen, die door vrijwilligers heel mooi opgemaakt waren. De opbrengst was € 605,00!  Ook deze opbrengst werd gebruikt voor de kerstpakketten.

terug
 
 
 

Inloggen


 
Aanscherping corona-richtlijnen
Naar aanleiding van de oplopende besmettingscijfers heeft de Rijksoverheid nieuwe maatregelen afgekondigd. Op grond hiervan zijn ook de richtlijnen van de Protestantse Kerk in Nederland aangepast. Onze gemeente geeft hieraan zijn eigen invulling:
- Vóór het betreden van het kerkgebouw de handen ontsmetten
- Registratie bij binnenkomst
- In het kerkgebouw 1,5 meter afstand houden en bij verplaatsing mondkapje gebruiken
- De plaatsen worden toegewezen
- Zingen is toegestaan
Bij het verlaten van het gebouw is de Diaconiecollecte in de kerkzaal en de collecte voor de Kerk in het portaal
Na afloop van de dienst is er geen koffiedrinken in de Brug
Richtlijnen kunnen aangepast worden als de corona-situatie hier aanleiding toe geeft.

Johan Smallegange

 

 
Kunst in de Nicolauskerk
Wilt u ook exposeren in de kerk, DOWNLOAD hier foto's van de ruimte.
 
 
Expositie in de Nicolauskerk
Vanaf zondag 26 september is er tot eind november een expositie te bezichtigen van de, inmiddels onder ons bekende, kunstenares Jopie Minnaard-Verheijke. De expositie bestaat uit een dertigtal aquarellen die zij maakte bij de Zeeuwse vertaling van het boek Openbaringen. Jopie beschrijft zelf hoe één en ander tot stand is gekomen. [DOWNLOAD hier]
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.