Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk
 
 
Een bericht van de Roemeniëgroep november 2017 Een bericht van de Roemeniëgroep november 2017
Op 29 september jl. om 04.00 uur zijn Sjaak Kloet en Bram Horsman met auto en aanhanger naar Roemenië vertrokken. Hieraan voorafgaand hadden we geprobeerd een bestelwagen te regelen, daar de wagen die we ieder jaar gebruikten niet beschikbaar was en een andere niet te verkrijgen was. Huren was geen optie, want dat zou veel te duur worden. Omdat de aanhanger wat aan de zware kant was, waren er vooraf al wat problemen met de koppeling.
Beide heren hebben de hele dag doorgereden en kwamen om 01.00 uur de volgende dag in Boedapest aan. Na een zeer korte nacht in een hotel, gingen ze om 08.00 uur weer op pad en kwamen rond 18.00 uur zonder pech in Vita aan.
Op 30 september zijn Kees Magnus en Rein van Aartsen per vliegtuig van Eindhoven naar Cluj/Napoca gevlogen. Na een goede vlucht werden ze opgewacht door Joseph Horvath, die hen na een rit van 2 uur in Vita afleverde en zelf weer 2 uur naar Chesau moest rijden.
De zondag hebben we gebruikt om uit te rusten en we zijn ’s middags naar de kerk geweest, hebben een kort gesprek gehad met Atilla (de predikant) en de gemeenteleden de hand geschud. Ook hebben we een wandeling gemaakt door het mooie heuvelland. Omdat de koppeling niet in orde was en Sjaak de terugreis niet aandurfde, werd besloten ter plaatse de koppeling te laten repareren. Janos heeft e.e.a. voor ons geregeld.
De maandag hebben we benut om de spullen voor het door brand gedupeerde gezin uit te laden. Janos zou het bezorgen. Ook nog weer gewandeld, de auto naar de garage in Beclean gebracht en ’s avonds weer opgehaald. We hebben telefonisch contact gehad met Erika, om af te spreken waar we haar de volgende dag zouden ontmoeten.
Dinsdagmiddag afgereisd naar Targu Mures, waar we in een restaurant om 15.00 uur hadden afgesproken. De reis duurde voor ons 2,5 uur en voor Erika 3,5 uur. Het weerzien was allerhartelijkst. Het was 5 jaar geleden dat we haar voor het laatst hadden gezien, wel is er in die tijd contact per email geweest. Het verlies van Henk den Haan had haar erg aangegrepen. We hebben veel met elkaar besproken en zijn om 19.00 uur weer teruggereden naar Vita.
De woensdag hebben we benut om het internaat (weeshuis) te bezoeken. Omdat ds. Atilla weinig tijd heeft, hebben we Eva (een vrouw die het internaat verzorgt en Engels spreekt) als nieuwe contactpersoon. We hebben een rondgang door het gebouw gehad en geconstateerd dat er al goede vorderingen zijn gemaakt met de verbouw en aanpassingen, die noodzakelijk zijn voor de uitvoering als internaat. Er moeten echter nog vele zaken gebeuren, zoals: isolatie aan de buitenzijde van het gebouw, uitbreiding van kamers (er slapen nu soms 2 kinderen in een bed en 3 tot 4 op 1 kamer). We denken hier in de toekomst bijdragen aan te kunnen leveren.
’s Middags afscheid genomen van Janos en Marika, welke ons gedurende de tijd dat we er waren van maaltijden in hun huis hebben voorzien. Ook hebben we de administratie van het medicijnfonds gecontroleerd, welke voor Marike zeer punctueel wordt bijgehouden. Het voorziet in een noodzakelijke hulp, welke door een groep armen een welkome aanvulling is. Het zijn allerhartelijkste mensen, die het fijn vonden dat we weer geweest zijn. We hebben geslapen in het Guesthouse wat door hun in een goede staat wordt onderhouden.
Bij Joseph in Chesau hebben we de materialen uitgeladen, waarmee hij zeer in zijn schik was. Met de voorraad incontinentiemateriaal kan hij zeker weer 2-3 maanden vooruit. Ook de wasmiddelen waren zeer welkom. We hebben een rondleiding door het verpleeghuis gehad. Er zijn momenteel 100 bewoners (waarvan de meeste bedlegerig). Het ziet er allemaal erg goed uit en je ziet dat na al die jaren hulp toch heel wat tot stand gekomen is. Echter hulp zal nog wel nodig blijven. We zijn op tijd naar bed gegaan, omdat Sjaak en Bram om 04.00 uur wilden gaan rijden. Kees en ik zijn om 10.30 uur door Joseph naar het vliegveld gebracht en we waren na een goede vlucht om 16.00 uur weer in Eindhoven en toen met de trein naar Goes.
Bram en Sjaak hadden wederom pech in Hongarije en moesten de auto weer laten repareren en hadden daardoor 1,5 dag vertraging en waren na een rit van 1900 km aan een stuk met een slaappauze van 4 uur in Wolphaartsdijk terug.
 
Een reis waar we wat vervoer betreft, met gemengde gevoelens op terug kijken, zeker gezien de reparatiekosten van de auto. Een goede les om niet meer met een aanhanger te gaan en zien of we de volgende keer weer een bestelauto kunnen krijgen of een andere mogelijkheid van transport kunnen regelen.
Het weerzien met de gemeente in Vita, het internaat/weeshuis en het verpleeghuis in Chesau was weer een goede reden voor ons om de hulp te blijven geven.
 
Stavenactie
Zoals u van ons gewend bent, gaan we weer proberen amandel- en speculaasstaven te verkopen aan de inwoners van Wolphaartsdijk. We gaan op 24 en 25 november a.s. de bestellingen opnemen en op vrijdag 1 en zaterdag 2 december a.s. bezorgen. Met de opbrengst van deze aktie gaan we weer zorgen dat er met kerstavond een pakket kan worden bezorgd bij de allerarmsten in Vita.
Kerstboomactie
Ook dit jaar willen we weer een kerstboomverkoop houden. De verkoop ervan start op zaterdag 2 december a.s. In het volgende kerkblad zullen we u hiervan uitgebreid verslag doen.
Kerststukjes
Op zondagmorgen 17 december a.s. gaan we ook weer kerststukjes verkopen. Ook hiervan zullen we in het volgend kerkblad verslag doen. Er zijn weer heel wat dames bereid om deze weer te maken.
 
Namens de Roemenië groep,
Rein van Aartsen
terug
 
 
 

Inloggen


 
Gezinsdienst thema 'Superhelden'
Zondag 5 februari
Start om 10.00 uur
In de Nicolauskerk.
Samenwerking kerk en school
Koffie/thee met lekkers na afloop en gelegenheid om elkaar te ontmoeten
Weet dat u/jij welkom bent!
 
 
Kunst in de Nicolauskerk
Wilt u ook exposeren in de kerk, DOWNLOAD hier foto's van de ruimte.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.