Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk
 
 
Verslag van de reis naar Roemenië oktober 2012 Verslag van de reis naar Roemenië oktober 2012

Om 3 uur in de nacht van 12 oktober vertrokken 2 bestelbussen volgeladen met hulpgoederen richting Roemenië. Na een overnachting in de buurt van Budapest, kwamen we, na een voorspoedig verlopen reis, tegen de avond van zaterdag 13 oktober in Vita aan. De volgende morgen, zondag, werd de kerkdienst bezocht. Het  kerkje is prachtig opgeknapt. De vloer is  vernieuwd, muren wit geschilderd, banken geschilderd en versieringen aangebracht. Na de dienst werd namens de Roemeniëgroep een drankje met koeken aangeboden. Maandag zijn we naar Chessau gereden om de hulpgoederen voor het verpleeghuis af te leveren. Met waspoeders, gel en vloeibaar wasmiddel en het incontinentiemateriaal was men heel blij. Maar ook met de kleding, de levensmiddelen, de verstelbare stoelen, de rollators, de rolstoelen, de matrassen en de zittingen, enzovoorts, alles werd zeer gewaardeerd. We zijn rondgeleid in het verpleeghuis. Het zag er goed uit en er wordt getracht alle bewoners met 2 per kamer te huisvesten. Tijdens de rondleiding bleek dat de bedrijfswasmachine kapot is en niet meer gerepareerd kan worden. Dat levert natuurlijk een groot probleem op. Als vervanging gebruikt men nu 3 gewone huishoudwasmachines, die om de haverklap kapot zijn. We zijn daarna terug gehobbeld naar Vita over de erbarmelijk slechte wegen. We gingen daar naar het internaat, waar we ook spullen hebben afgeleverd, o.a. sinasappels en kleding, waaronder door gulle gevers gebreide truien. Er zaten 30 kinderen, waaronder 2 die op diezelfde dag voor het eerst in het internaat verbleven. Wij kregen koffie in een zijkamertje en toen we vertrokken was er van wat we hadden afgeleverd niets meer te zien. Alles had al een bestemming gekregen. Vervolgens bezochten we het kindertehuis, waar we ook allerlei spullen hebben afgeleverd. Als dank zongen de kinderen, 9 in getal, een paar liedjes en maakten een dansje voor ons. Ontroerend te zien hoe blij kinderen kunnen zijn met spullen die wij als vanzelfsprekend beschouwen. De volgende dag zijn we meegenomen op een soort excursie naar een ecologische boerderij. We zagen buffels, gekweekt voor de melk en diverse soorten varkens, gekweekt voor vleesconsumptie. Als de vertaling klopte, zou het spek van de varkens goed zijn voor cholesterolverlaging. De varkens zagen er anders uit dan de bij ons bekende varkens, want ze zijn zwaar behaard, sommigen zelfs met krulhaar. Woensdag hebben we de stad Cluj-Napoca bezocht en die dag stond al in het teken van de terugreis. We overnachtten in Chessau omdat het vandaar uit makkelijker rijden is (betere wegen). Het vertrek donderdagnacht was om 4 uur (Ned. tijd 3 uur!). Ook de terugreis verliep voorspoedig en we sliepen in het plaatsje Erlangen bij Neurenberg. De andere morgen om 6 uur vertrokken en dat laatste stuk ging ook prima met als gevolg dat we vrijdagmiddag om 1 uur al in Wolphaartsdijk terug waren.

Al met al hebben we een mooie reis gehad, veel indrukken opgedaan en wat het voornaamste is, het gevoel overgehouden dat we echt hulp hebben geboden. Dat laatste dankzij u en onze sponsors! Als groep kunnen we daar alleen maar dankbaar voor zijn.

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.