Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk
 
 
Mededeling van de Roemenië-groep Mededeling van de Roemenië-groep

In juni  hoorden  we van ds. Erika Gaspar dat zij een zomerkamp wilde organiseren voor kinderen uit Sanfu. Gheorghe.  Dit is een stad in het zuiden van Roemenië. Zij heeft daar zelf enige tijd gewerkt bij de Jeugdzorg.
Het betreft hier 18 kinderen die zijn geplaatst in pleeggezinnen. Maar ook in dit soort pleeggezinnen is het vaak financieel behelpen.
De Jeugdzorg van Sanfu. Gheorghe  betaalde de treinreis naar Vita, de kinderen sliepen in het kindertehuis  in Vita ( de kinderen uit Moldavië zijn in de zomer  thuis) en verbleven overdag in het guesthouse in Vita. Voor de onderhoudskosten (voeding enz.) en een paar tripjes  in de omgeving, had Erika nog geen sponsor.  Wij hebben haar toen toegezegd dit voor onze rekening te willen nemen.
De kinderen zijn een dagje naar het zwembad in Beclean geweest, zij hadden nog nooit in een zwembad gezwommen, zodat het een hele belevenis voor hen was. Onder het genot van een ijsje zijn ze weer naar Vita gegaan.
Ook is Erika met hen een pizza wezen eten in Beclean. Verder heeft ze, samen met een aantal verzorgers,  de kinderen door sport en spel een hele leuke week in Vita bezorgd.
In de hal in de kerk hebben we een bord geplaatst, met foto’s van deze week, zodat u kunt zien hoe blij en gelukkig deze kinderen zijn geweest.
Het is fijn om op deze manier, kinderen die niets hebben, door middel van uw bijdrage een leuke week te kunnen bezorgen.
23 september a.s. hopen we weer een weekje naar Roemenië te gaan. Deze keer gaan: Leo Meijer, Nel Meijer, Nel Eggebeen, Bram Horsman, Kees Magnus, Henk den Haan, Bas de Koeijer, Sjaak Kloet en ikzelf mee op reis. Bas en Sjaak zullen per bestelauto gaan en deze vol goederen zoals: incontinentiemateriaal, wasmiddelen, blikgroente enz. (voor het verpleegtehuis in Chessau) en kinderkleding voor het kindertehuis in Vita en nog verschillende goederen voor de gemeente in Vita meenemen.
De rest van de groep vliegt vanaf Beauvais (bij Parijs) naar Cluj-Napoca in Roemenië.
We zullen daar verschillende werkzaamheden uitvoeren, contacten met de gemeente onderhouden  en wat van de omgeving genieten.
Op zaterdag 24 september a.s. hopen we de kerkelijke  huwelijksinzegening van Erika en Levi bij te wonen.  Ze waren al geruime tijd voor de wet getrouwd, maar hebben gewacht met het kerkelijk huwelijk,  tot Wolphaartsdijk aanwezig kon zijn. Het zal dus voor ons een hele belevenis worden.
Natuurlijk zullen we ook Joseph Horvath in het verpleegtehuis in Chessau bezoeken en met hem overleggen over de activiteiten voor volgend jaar.
Na ongeveer 10 jaar is er toch een hechte band gegroeid met de gemeente in Vita en het verpleeghuis in  Chessau en is het fijn om deze mensen weer te ontmoeten. Ondanks het taalprobleem, wat communicatie vaak in de weg staat, hopen we met hen toch weer een fijne en gezegende week te mogen  beleven.
Na onze reis zullen we u natuurlijk verslag doen van onze belevenissen.

Namens de Roemenië-groep,
 

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.